Biografija
 

Radojka Šverko rođena je 9. travnja 1948. godine u Pazinu. Djetinjstvo je provela u Buzetu gdje je pohađala osnovnu školu, te bila članicom i solisticom pjevačkog i tamburaškog zbora. Srednju ekonomsku školu pohađala je u Puli. Tijekom 1960-ih godina nastupa na natjecanjima pjevača amatera diljem bivše države, a svoj prvi profesionalni nastup imala je 1967. godine na otoku Sveta Katarina kod Rovinja.

1969. godine započinje internacionalnu karijeru nastupom na međunarodnom glazbenom Festivalu del Atlantico (Tenerife, Kanarski otoci), na kojem je nastupila s pjesmom „Nuestro mundo“ Alfija Kabilja i osvojila treće mjesto. Godinu dana kasnije, na međunarodnom glazbenom festivalu u Rio de Janeiru, izvedbom pjesme „Svijet je moj“ Alfija Kabilja, osvaja drugo mjesto. Na istome festivalu uručena joj je nagrada za interpretaciju, The Most Outstanding Performance, koja se te godine počela dodjeljivati u čast netom preminule Janis Joplin. Otad je nastupila i osvajala nagrade na brojnim sličnim festivalima u gradovima diljem svijeta: Tokio, Los Angeles, Madrid, Seoul, Atena, Puerto Rico, Caracas, Curacao, Bratislava, Firenza, Palma de Mallorca, Barcelona, Sheveningen, Malta, Caven, itd. Često je na tim festivalima dobivala nagrade za najbolji glas i interpretaciju.

1969. godine potpisuje ekskluzivni ugovor za španjolsku diskografsku kuću Belter. Uz to, na španjolskoj televiziji je neko vrijeme imala svoju emisiju u kojoj je ugostila mnoge poznate umjetnike, uključujući Julija Iglesiasa.

Šira domaća javnost zapazila ju je 1970. godine kada je na Splitskom festivalu nastupila i pobijedila s pjesmom „Kud plovi ovaj brod“ Esada Arnautalića i Arsena Dedića. Uz brojne internacionalne festivale, Radojka Šverko sudjelovala je i na festivalima u Hrvatskoj i susjednim zemljama (Splitski festival, Zagrebački festival, Krapinski festival, Melodije Istre i Kvarnera, MESAM, Vaš šlager sezone itd.).

Surađivala je s brojnim skladateljima, tekstopiscima i aranžerima, kao što su Alfi Kabiljo, Zvonko Špišić, Andrej Baša, Silvije Glojnarić, Margit Antauer, Jaroslav Kubiček, Dalibor Paulik, Stipica Kalođera, Jakša Fiamengo, Maja Perfiljeva, Helena Papić, Olja Dešić i Ivo Popeskić. Također je surađivala s mnogim kolegama glazbenicima i pjevačima, kao što su Vladimir Babin, Alan Bjelinski, Ante Gelo, Matija Dedić, Tedi Spalato, Četiri tenora, Jasna Šumak, Ljerka Očić, Joe Meixner, Elvis Stanić, Tony Cetinski, itd.

Za njezinu su karijeru bile važne i suradnje sa slovenskim glazbenicima i autorima, kao što su Petar Ugrin, Dušan Velkaverh, Mojmir Sepe, Bojan Adamič, te Jože Privšek i Jure Robežnik.

U projektu pod nazivom Hrvatske dive od 2011. do 2014. nastupa s Gabi Novak i Terezom Kesovijom. Od samog početka svoje profesionalne karijere surađuje s mnogim svjetskim i domaćim simfonijskim i filharmonijskim orkestrima.

Ostvarila je i kazališnu karijeru ulogama u nekoliko mjuzikala i rock opera: „Gubec-beg“ (uloga Jane), „Grička vještica“ (uloga Nere), „Karolina Riječka“ (uloga Karoline), „Jadnici“ (uloga Fantine) i „Mirakul“ (uloga Mare). Glumila je i u filmu Rajka Grlića „Bravo maestro“ koji je 1978. godine bio u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu.

Repertoar Radojke Šverko je iznimno raznolik, a uključuje domaću i stranu glazbu, te unutar toga razne žanrove: šansonu, pop-rock, jazz, filmsku glazbu, te mjuzikle. Uz to, s repertoarom klasične i sakralne glazbe te gospela desetljećima nastupa u crkvama diljem Hrvatske, a s tim programom je nastupila i u crkvama u Beču, Heidelbergu, Nürnbergu, Malmöu, Stockholmu, Trstu i Rimu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Među njima se ističe pet glazbenih nagrada Porin, uključujući Porin za životno djelo. Jedina je glazbenica koja je iste godine, uz nagradu za životno djelo, osvojila i nagradu u redovnoj konkurenciji.

1995. godine za osobite zasluge za kulturu dodijeljeno joj je državno priznanje Republike Hrvatske, odlikovanje Reda danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

50 godina karijere proslavila je 2017. godine koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz pratnju Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te uz ravnanje maestra Alana Bjelinskog.

2018. objavila je koncertni album „As Time Goes By (Live At Jazz.hr)“, koji se popeo na visoko drugo mjesto najprodavanijih domaćih albuma u zemlji.